">

Promobar

Oryginalny miód Manuka Czysta magia z Nowej Zelandii

  • Wł.  podatki
  • Waga:
Produkt obecnie niedostępny

Oryginalny Miód Manuka - 500 g (MGO 514+)


Prawdopodobnie najbardziej niezwykły miód na świecie
Złocistożółty, płynny lub kremowy, jasny czy ciemny: miód od tysięcy lat uważany jest za wyjątkowo zdrowy pokarm. Miód Manuka ponownie dopełnia całości. Uważany jest za tak cenny, że przysięga na niego nawet wiele gwiazd. Jest szczególnie popularny wśród aktorek i gwiazd popu, które zwracają uwagę na swoje ciało. Na przykład znany na całym świecie piosenkarz używa go do oliwienia swojego głosu, a bardzo znana i znana aktorka nawet nakłada miód na twarz. Jednak dla wielu innych po prostu stoi w kuchni, aby być zawsze pod ręką. Ale co dokładnie sprawia, że ​​miód Manuka jest tak wyjątkowy na całym świecie?

Odpowiedź jest prosta: miód Manuka to coś więcej niż tylko miód! Naturalnie unikalne właściwości tego miodu zostały obecnie zbadane naukowo. Nic więc dziwnego, że światowy popyt rośnie z roku na rok.

Miód Manuka o ciemnej barwie produkowany jest przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego drzewa Manuka (mirt z Morza Południowego). Ta krzewiasta roślina, która rośnie tylko w Nowej Zelandii na świecie, jest już dobrze znana ze swoich niesamowitych efektów. Przetworzony na miód koncentruje i zwielokrotnia swoje działanie.

Okres kwitnienia rośliny manuka trwa tylko kilka tygodni w roku. Wielkość zbiorów jest zatem ograniczona i zmienia się z roku na rok ze względu na sezonowe warunki naturalne. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii od dziesięcioleci tradycyjnie używają „płynnego złota” jako cennego i popularnego pożywienia i leku. Jest nie tylko spożywany, ale często nakładany na skórę, ponieważ Manuka ma chronić przed bakteriami i wirusami ze względu na swoje naturalne działanie chorobotwórcze.

Mówi się, że odpowiedzialna za to jest na przykład pinostrobina, która nadaje miodowi ciemną barwę.
Jednakże absolutna wyjątkowość miodu Manuka wynika z wysokiej zawartości naturalnie zawartego składnika aktywnego, polifenolu metyloglioksalu (MGO). Ten aktywny składnik występuje w szczególnie dużych ilościach w nowozelandzkiej roślinie Manuka (mirt z Morza Południowego). I dobrze, bo badania przeprowadzone na Politechnice Drezdeńskiej wykazały naturalne działanie antybakteryjne, a zwłaszcza naturalne właściwości bakteriobójcze MGO.

MGO, czyli polifenol metyloglioksal, występuje także w miodzie zwykłym – jednak w znacznie niższym stężeniu niż w miodzie Manuka. Dla porównania: Podczas gdy nasz miód śniadaniowy ma zawartość MGO od 0 do maksymalnie 20 mg MGO/kg, w miodzie Manuka może ona wynosić znacznie ponad 100 mg/kg.

Im bardziej dojrzały jest nowozelandzki miód Manuka, tym wyższa jest zawartość MGO. Jeśli więc na etykiecie jest napisane MGO 100+, oznacza to, że w jednym kilogramie miodu znajduje się co najmniej 100 mg polifenolu metyloglioksalu. Nawiasem mówiąc, jeśli miód Manuka jest stosowany w celach leczniczych, zaleca się minimalną zawartość MGO 100+.

Aby zagwarantować możliwość ubiegania się o MGO, każdy pszczelarz w Nowej Zelandii musi poddać miód badaniu na zawartość MGO przez samorządową jednostkę certyfikującą. Nasz miód Manuka ma rzadką minimalną zawartość aż 514+! Zatem bardzo wysoka zawartość MGO sprawia, że ​​nasz produkt jest niezwykle wartościowy, ponieważ im wyższa zawartość MGO, tym aktywniej produkt rozwija swoje szerokie, naturalne spektrum działania.

Miód Manuka o tak wysokiej zawartości MGO może być doskonale stosowany do naturalnego dostarczania go naszemu organizmowi poprzez trawienie, np. Układowi odpornościowemu, narządom oddechowym, przewodowi pokarmowemu, a także układowi moczowemu, pęcherzowi i obszarowi prostaty.

Przy okazji: wiele zarazków i wirusów w ogóle nie lubi tak wysokiej zawartości MGO. Kilka badań potwierdziło, że pyszny miód Manuka ma również naturalne działanie antybakteryjne.

Miód Manuka ma mocny i pikantny smak. Można go używać jak lokalnego miodu, czy to bezpośrednio łyżką, jako smarowidło, czy do słodzenia napojów. Ale bądź ostrożny: zawarte w nim enzymy są wrażliwe na ciepło. Z tego powodu zalecamy, aby nie podgrzewać miodu powyżej 40 stopni.

Jeżeli masz szczególne problemy zdrowotne, polecamy spożywać przynajmniej dwa razy dziennie łyżeczkę tego zdrowego i wartościowego miodu Manuka, który powinien powoli i przyjemnie rozpływać się w ustach.

Ciesz się tym wspaniałym i cennym darem natury i daj się zainspirować.